Wat is straatfotografie eigenlijk?
Vallen alle foto’s genomen op straat onder de noemer ‘straatfotografie’?
Dat zou betekenen dat een foto van een gebouw ook straatfotografie is. Terwijl dit toch eigenlijk architectuurfotografie is.
Moeten er mensen op staan? Of is een bewijs van menselijke aanwezigheid (een weggegooide sigarettenpeuk, een schaduw van een voorbijganger) voldoende?
Voor de meeste mensen is straatfotografie een soort van kunstige candid-camera fotografie waarbij je spontane, niet geposeerde foto’s van het straatleven maakt.
En ja hoor, ook met een smartphone is straatfotografie mogelijk. Het voordeel is dat je helemaal niet opvalt als fotograaf.
Wil jij je ook eens wagen aan straatfotografie, dan vind je hier 10 tips voor smartphone straatfotografie.
- Als je mensen in beweging fotografeert, gebruik dan je burstfunctie. Soms komt het op een kleine verandering van houding aan om een geslaagde foto te hebben. Met de burstmode maak je meerdere foto’s waaruit je achteraf de beste kiest.
- Door scherp te stellen op een punt dichtbij je smartphone bekom je een onscherpe achtergrond waardoor voorbijgangers minder nadrukkelijk aanwezig zijn. Omdat je niet focust op de mensen is het ook een gemakkelijke manier om te beginnen met straatfotografie.
- Experimenteer met een lange sluitertijd. Je creëert bewegingsonscherpte waardoor je beeld dynamischer wordt.
- Maak gebruik van een kader binnen het kader van je foto: een deuropening, raam, takken,… om je foto meer diepte te geven.
- Suggereer menselijke aanwezigheid door enkel een schaduw op de foto te zetten.
- Maak gebruik van reflecties in ramen, plassen,… Doordat de lenzen van de meeste smartphones dicht bij de rand staan, is het mogelijk een perfecte symmetrie te creëren. Enkel de weerkaatsing fotograferen is ook mogelijk.
- Benadruk de grootsheid van een gebouw door voorbijgangers en gebouw volledig op de foto te zetten.
- Zet om in zwart-wit. Als je fotografeert in het midden van de dag, heb je niet altijd het mooiste licht. Bij een zwart-wit foto valt dit minder op. Bovendien word je niet afgeleid door de mix van kleuren die je soms op straat ziet.
- Profiteer net wel van het felle zonlicht en maak een foto met hoog contrast en diepe schaduwen.
- Fotografeer met tegenlicht en maak optimaal gebruik van de gevormde schaduwen.
Dit najaar staan er enkele workshops straatfotografie op het programma. Al denk ik dat we beter spreken over stadsfotografie. Want alles wat we op straat tegenkomen, komt aan bod.
Meer info over de workshops vind je hier.
Bekijk ook de andere artikelen op deze pagina voor meer tips en inspiratie