Aan de slag met je vakantiefoto’s

3 weken Normandië, dat zijn al snel enkele duizenden foto’s.

Foto’s die ik niet zomaar op mijn smartphone en computer wil laten staan, maar waar ik een fotoalbum mee wil maken, waar ik misschien enkele foto’s van wil laten printen of die ik wil gebruiken op social media.

Aan de slag met je vakantiefoto’s

3 weken Normandië, dat zijn al snel enkele duizenden foto’s.

Foto’s die ik niet zomaar op mijn smartphone en computer wil laten staan, maar waar ik een fotoalbum mee wil maken, waar ik misschien enkele foto’s van wil laten printen of die ik wil gebruiken op social media.

Vakantiefoto’s maken met je smartphone

 

De meeste foto’s op vakantie maak ik met mijn smartphone.

Waarom?

Omdat het gemakkelijk is 🙂

En omdat een smartphone niet veel weegt

Tijdens een uitstap of wandeling heb ik geen zin om met een zwaar fototoestel te sleuren. Bovendien moest ik onze Tony op sommige plaatsen aan de lijn houden (met zijn enthousiasme om overal op te klimmen en zijn totaal gebrek aan hoogtevrees, is het niet verantwoord hem los te laten bovenop een falaise).

En tenslotte ben ik in het gezelschap van een niet-fotograaf, die niet altijd snapt waarom ik constant stop om foto’s te maken.

Redenen genoeg dus om het fototoestel thuis te laten en de smartphone te gebruiken.

Ik weet ondertussen al wel dat je met een smartphone ook mooie, kwalitatieve foto’s maakt. Het is zelfs mogelijk scherpe foto’s te maken van een aanstormende Tony.

Mijn gewone camera nam ik soms mee naar het strand. Ik ging dan alleen met beide honden zodat ik zoveel tijd kon nemen als ik wou (zolang de honden mijn camera duldden tenminste).

Soms liet ik de camera ook gewoon thuis. Ik wou vermijden dat Tony en Manou het strand gingen associëren met foto’s maken. Tenslotte was het voor hen ook vakantie.

 

Vakantiefoto’s bewerken

 

Alle foto’s gemaakt met mijn smartphone sorteer en bewerk ik al tijdens de vakantie.

Wacht ik tot na de vakantie dan wordt het een heel karwei. De kans is groot dat het alsmaar uitgesteld wordt (ken jezelf).

Als ik de foto’s sorteer en bewerk, maak ik in mijn hoofd ook al een ontwerp van een  fotoalbum. Zo is dit achteraf ook gemakkelijker te maken.

Hoe ga ik te werk?

  1. Ik verwijder alle mislukte foto’s (ja hoor, het overkomt mij ook soms) en dubbels (van de honden maak ik altijd meerdere foto’s o.a. om te vermijden dat ze in hun allerschattigste pose net hun ogen gesloten hebben
  2. De overgebleven foto’s steek ik in een mapje ‘Normandië 2021 onbewerkt’
  3. Hieruit kies ik de foto’s die ik zeker in het fotoalbum wil of waarvan ik denk dat ik ze op social media kan gebruiken. Deze selectie bewerk ik. De twijfelgevallen bewerk in nog niet maar hou ik wel bij. Voor de bewerkte foto’s maak ik een mapje ‘Normanië 2021 definitief’

 

Vindt je het moeilijk net die ene foto te selecteren? Waar ik zelf op let bij het selecteren, leg ik uit in deze blog.

 

Om de foto’s te bewerken maak ik in Snapseed een preset. Alleen spreken ze hier niet van preset maar van ‘Look’.

In die ‘look’ zitten enkele basisbewerkingen (belichting, kleur, contrast, beetje vignette, verscherpen) die ik dan met één klik kan toepassen op een foto.

Afhankelijk van de foto pas ik de bewerkingen in de look nog wat aan of voeg ik nog enkele bewerkingen toe (horizon rechtzetten, eventueel een storend element verwijderen, beetje bijsnijden,…)

Op deze manier gaat het sorteren en bewerken vrij snel.

Foto’s bewerken gebeurd bij mij trouwens op de iPad. Ik vind het grote scherm net iets gemakkelijker werken dan het scherm van mijn iPhone. Maar de manier van werken is net hetzelfde op een smartphone als op een tablet.

De foto’s gemaakt met mijn camera volgen dan weer een heel andere weg. Die worden na de vakantie op een harde schijf gezet en bewerkt op de computer in Lightroom en Photoshop.

 

Na de cursus ‘Picture your Dog’ lanceer ik dit najaar mijn 2de cursus ‘Edit your Dog’ waarin je leert hoe je je foto’s bewerkt op je smartphone of tablet.