Embark – composition 101
De 3de opdracht van de fotochallenge is ‘centrale compositie’. Simpel gezegd: je hond pal in het midden van je foto zetten.
Volg je een cursus fotografie, dan is één van de eerste dingen die je hoort: ‘plaats je onderwerp NIET in het midden van de foto’.
Maar er zijn situaties waarbij centrale compositie wel de beste keuze is, bijvoorbeeld als er een zekere symmetrie is tussen links en rechts en als je hond recht naar je kijkt.
Maar links en rechts moet niet identiek zijn en je hond moet niet recht naar jou te kijken.
In deze foto staat Ushi centraal. Voor mij voelde de foto ook goed zo.
Ik was wel benieuwd of de organisatoren van de fotochallenge er ook zo over dachten.
Ja dus. Je oog springt van de hond naar het spiegelbeeld en terug. Nergens dwaalt je oog weg. En dus kan het wel.
Maar ik zou deze foto niet gebruiken. Ik probeer zoveel mogelijk opdrachten met onze Tony te doen.
Aangezien hij niet graag poseert, besloot ik het simpel te houden. Een symmetrische foto met onze Tony die recht naar mij kijkt.
Enfin, in theorie is het simpel maar als je architectuur-elementen gebruikt, moet het wel heel precies zijn en wordt het millimeterwerk.
De eerste poging was op een brug. Hiervoor had ik de hulp van vriendlief nodig om onze Tony in de juiste positie te houden. En zelfs dan was het niet gemakkelijk om hem exact in het midden te plaatsen en te zorgen dat de brug links en rechts mooi in evenwicht was.
Eerst maakte ik een foto van onze Tony met zijn baasje.
Daarna maakte ik een foto van de brug alleen.
Beide foto’s werden samengevoegd en bewerkt.
Onze Tony staat niet exact in het midden. Ik wist dus dat deze foto niet zou goedgekeurd worden. Omdat ik toch niet helemaal tevreden was over de foto, heb ik geen 2de poging ondernomen maar ging ik verder met een ander idee.
Als ik onze Tony zou fotograferen tussen de terrasdeuren, had ik wat meer speling voor de uitsnede en zou hij zeker in het midden staan.
Geen slecht idee vond ik zelf, maar het niveau van de challenge is hoog. Ik hield mijn ogen dus open voor andere mogelijkheden.
Tijdens een avondwandeling passeerden we dit oude gebouwtje (kleedkamers van een voetbaldveld).
Perfect voor de foto.
Ook deze keer had ik de hulp nodig om onze Tony op de juiste plaats te laten zitten.
Dus wandelden we op een zonnige avond terug naar deze plek en wachtten tot de zon volledig achter de bomen verdwenen was (het zonlicht zou voor te veel onevenwicht in de foto zorgen).
Ook deze keer was het moeilijk om onze Tony exact in het midden te krijgen.
Tijdens het fotograferen, dacht ik dat het goed was, pas achteraf zag ik dat dit niet zo was.
Ik wist dat de foto hierdoor sowieso zou uitgesloten worden, dus heb ik hem een beetje opgeschoven in Photoshop 🙂
Toen ik de bewerkte foto eerst zag, vond ik dat onze Tony te veel opging in de achtergrond en probeerde ik de muur een andere kleur te geven.
originele kleur
blauw
rood
Blauw was mijn eerste keuze, het contrasteert mooi met onze rossige Tony. 58% van de Instagram en Facebookstemmers dacht er ook zo over.
Maar hoe meer ik de foto’s zag, hoe meer ik de ton-sur-ton versie verkoos. Bovendien wees een ex-klasgenootje van de fotografie mij erop dat er een ‘onnatuurlijk voegsel’ te zien was.
Ze had gelijk, ik had er mij een beetje te snel vanaf gemaakt in Photoshop.
Ik heb getwijfeld of ik het gras naast onze Tony zou wegdoen, maar mij stoorde dit niet. Ik vond het wel passen bij het verlaten gebouwtje.
Maar net het gras is datgene waar ze over gestruikeld zijn en waardoor ik misschien een top 20 ben misgelopen.
Commentaar van de jury:
Mooie foto, heel symmetrisch, hond pal in het midden maar het gras verbreekt teveel de symmetrie.
Hun advies: wegwerken in Photoshop (grr, daar is die weer) en opnieuw indienen.
Het is namelijk zo dat je een nieuwe foto mag indienen, die komt dan niet meer in aanmerking voor top 20 of top 10 maar telt wel mee voor het algemene eindresultaat.
UPDATE:
Ik heb al het gras weggewerkt in Photoshop. Een heel werkje, maar ook wel leerrijk. Want uiteindelijk is het wel gelukt 🙂
Kleine anekdote: nadat de fotochallenge was afgesloten, wandelde ik toevallig nogmaals voorbij het gebouw. En wat bleek? Al het onkruid was verwijderd. Het was dus gemakkelijker geweest om gewoon de foto opnieuw te maken in plaats van de foto te bewerken.
Mijn uiteindelijke inzending
Het gebouw zonder onkruid