Emerge – all in the details

De opdracht

Fotografeer details van honden (of andere huisdieren) van dichtbij. Staarten, poten, oren, neuzen en ogen, patronen, texturen en kleuren, elk deel waar jij of de baasjes van houden. Maak een duidelijke beslissing over wat je wilt vastleggen, focus precies op dat deel en maak het de ster van de show.

 

Ideeën en uitvoering

Deze opdracht zou ik gewoon thuis doen met mijn eigen hond. Ik ken hem door en door en er zijn zoveel details die de moeite zijn om te fotograferen.
Ik gebruikte een macrolens zodat ik van heel dichtbij foto’s kon maken.
Mijn vrees was wel dat onze Tony het niet zo prettig zou vinden met die grote lens vlak voor zijn neus.

Voor de zekerheid fotografeerde ik verschillende details: poten, oog, neus,…

detailfoto oog hond
detailfoto neus
detailfoto poten hond

Maar eigenlijk wist ik van het begin dat ik onze Tony zijn tandjes wou fotograferen. Zijn scheef mondje en dito tanden vertederen me elke keer. Dit was dan ook het detail dat ik wou gebruiken voor de fotochallenge detailfoto.

Het moeilijkste was om de tanden scherp in beeld te brengen. Er hangt altijd wel een beetje haar voor, de kans dat de camera daar op scherp stelt, is groot.

Maar na enkele pogingen lukte het  om de foto te maken die ik in gedachten had.

De bewerking

Naast de basisaanpassingen in Lightroom heb ik in Photoshop enkele knopen in zijn haren verwijderd.
De speekseldruppels heb ik laten staan. Ze leiden de aandacht niet af van de tanden en het is logisch dat ze er zijn.

De foto is binnen gemaakt bij een vrij hoge ISO (1250). Daardoor was er wel wat ruis te zien die werd verminderd.

Tenslotte werd de foto een klein beetje gedraaid zodat de neus recht staat en werd ze ook bijgesneden op aanraden van enkele commentaren in onze facebookgroep. Omdat de haren boven de neus ook scherp in beeld zijn, gaat de aandacht ook een beetje naar boven. Door ze te verwijderen is het enige aandachtspunt de tanden.

Hieronder de voor en na foto.

fotochallenge detailfoto origineel

voor

fotochallenge detailfoto bewerkt

na

Blijkbaar ben ik niet de enige die onze Tony zijn tandjes geweldig vind, want mijn foto haalde de top 10 🙂

fotochallenge detailfoto hond top 10

De feedback

fotochallenge detail feedback

Kijk eens naar die tanden! Ze zijn het absolute middelpunt van de foto, superscherp en gedetailleerd.

Ben je benieuwd naar de andere foto’s in de top 10? Je vindt ze in deze blog

In de blog fotochallenge pantastic lees je het verslag van de vorige opdracht, een panning foto maken van een rennende hond.

UPDATE: hieronder de uiteindelijke inzending na het bewerken van de foto volgens de gekregen feedback (het deel boven de neus werd donkerder gemaakt zodat de aandacht volledig naar de tanden gaat en niet naar de lichte haartjes boven de neus).

fotochallenge detail definitief