Emerge – mirror image

De opdracht van de fotochallenge reflectie

‘Voor deze uitdaging is het doel om een afbeelding te maken met een weerspiegeling van je onderwerp. Het hoeft niet zo duidelijk en scherp omlijnd te zijn als je onderwerp, maar het moet wel alle belangrijke delen bevatten, dus geen reflecties met alleen de benen of voeten. We willen hun volledige lichaam, hoofd en gezicht zien’.

 

Idee en uitvoering

Ik hou wel van reflecties in foto’s. Met mijn smartphone maak ik ze regelmatig, maar met mijn gewone camera eigenlijk niet.
Deze opdracht was het ideale moment om daar verandering in te brengen.

reflectie hond

Vorig jaar had ik al een mooie reflectie gefotografeerd. Ik dacht er toen al aan om een remake te maken voor de opdracht reflectie.

Deze foto kon ik niet gebruiken omdat alle foto’s gemaakt moeten worden tijdens de 6 maanden van de fotochallenge. Helaas overleed Sam enkele maanden later. Een remake met een andere hond wou ik liever niet doen.

In maart, tijdens een periode van veel regen, deed in een modellenoproep op Facebook. De vele plassen hadden me het idee gegeven om een foto te maken van een hond die naar zijn spiegelbeeld kijkt in een plas.

Eva en Bacio reageerden op mijn oproep. En hoewel Bacio een uitstekend model is, was het niet zo eenvoudig hem naar zijn spiegelbeeld te laten kijken.

Snoepjes in het water leggen was de truk. Op die manier lukte het om enkele beelden te krijgen die ik ik gedachten had.

Hieronder enkele foto’s van de fotosessie met Baccio:

fotochallenge reflectie
fotosessie hond reflectie
hond en spiegelbeeld

Ik wou later nog enkele andere ideeën uitwerken, maar de tijd ontbrak. En dus was ik blij dat ik de foto’s van Bacio had.

Als inzending koos ik voor een zijaanzicht van Bacio met zijn neus net boven het water en éé pootje opgeheven.

Bewerking

Bij deze foto moest vooral de horizon worden rechtgezet (scheve horizon is bijna instant diskwalificatie ;-)) en er moesten een heleboel storende elementen verwijderd worden. Sommigen, zoals mijn fototas, konden weggewerkt worden door de foto bij te snijden. Anderen zoals het ronde verkeersbord werden verwijderd in Photoshop.

Hieronder de originele foto en de bewerkte foto:

fotochallenge reflectie origineel
fotochallenge reflectie bewerkt

De foto was trouwens geen slechte keuze, want Bacio haalde de top 10.

fotochallenge reflectie top 10

De feedback

feedback fotochallenge reflectie

De interactie met het water en de weerspiegeling hier is wat we het mooist vonden. De locatie is druk, maar leidt absoluut niet af en geeft het beeld een geweldig gevoel van plaats.

Ben je benieuwd naar de andere foto’s in de top 10? Je vindt ze in deze blog

In de blog fotochallenge slow motion lees je het verslag van de vorige opdracht, een silhouetfoto maken.

UPDATE: hieronder de uiteindelijke inzending na het bewerken van de foto volgens de gekregen feedback (meer contrast in de zijflank en wegwerken van de donkere vlek rechtsonder)

fotochallenge reflectie