Emerge – silhouetto

De opdracht van de fotochallenge silhouet

‘De opdracht voor deze uitdaging is eenvoudig: maak een silhouet. Je onderwerp moet een gedefinieerde en bij voorkeur volledige vorm hebben zodat het gemakkelijk herkenbaar is. Het onderwerp zal meestal volledig zwart zijn, maar als er details aanwezig zijn, moeten die heel minimaal en opzettelijk zijn’.

Idee en uitvoering

Ik had niet direct een idee over wat, hoe of waar.

Ik wist wel dat ik een open ruimte nodig had zodat het silhouet mooi zou afsteken tegen de achtergrond.

Eerste poging

Mijn eerste poging was een oefenterrein voor motorcrossers. Dit is eigenlijk een hoge berg waar ze langs steile weggetjes naar boven en beneden racen. En geloof me, het zijn heel steile weggetjes, ik kroop letterlijk op handen en voeeten naar boven.

Echt veilig voelde ik me er ook niet. Hoewel laat op de avond (rond zonsondergang, toen 21.45 uur) waren er nog enkele crossers aanwezig. Ik hoorde constant het zoemen van de motoren en vreesde dat die plots zouden opduiken.

De plek zelf was ook niet wat ik had gehoopt. De laatste keer dat ik dit terrein zag, was in de winter. Een kale berg zonder begroeiing. Maar nu was het helemaal groen en was het moeilijk een plek te vinden met open lucht als achtergrond.

Uiteindelijk vond ik toch een plekje tussen de struiken en maakte onze Tony vast, zowel voor zijn eigen veiligheid als om er voor te zorgen dat hij op die plek bleef.

silhouet hond bij zonsondergang

Het lukte me niet om hem te doen staan en zittend leek hij in silhouet op een zitzak met haar. Maar toen hij naar omhoog keek met zijn neus in de lucht vond ik het toch een foto waard.

Dit was mijn noodfoto, de foto die ik zou gebruiken als ik er geen betere zou maken.

Tweede poging

Toevallig moest ik tijdens de opdracht voor de fotochallenge silhouet mijn ouders naar zee brengen voor hun vakantie. Wie zee zegt, zegt open hemel. Ideaal voor een silhouet. Dus nam ik mijn fototoestel en onze Tony ook mee.

Tijdens ons verblijf gingen we telkens bij zonsopgang en zonsondergang op pad. Voor hem een leuke wandeling, voor mij de kans een silhouet te maken.

Waar ik niet op gerekend had, was dat onze Tony nogal enthousiast reageerde op strand en zee. Stilstaan voor een foto was te veel gevraagd. Ondertussen ging de zon hoger en hoger, het ideale moment om te fotograferen zou binnenkort voorbij zijn. Daarom bond ik het vast aan mijn fototas. Niet dat hij zich daardoor liet tegenhouden, maar het gaf me wel enkele seconden de tijd om af te drukken.

hond bij zonsopgang
hond bij zonsopgang

Tijdens een andere poging gooide ik telkens enkele snoepjes op het strand. Terwijl hij die zocht, liep ik vlug enkele meters weg, gooide me op de grond en maakte enkele foto’s. Een leuk spel voor hem, een goede oefening voor mij en een amusant spektakel voor de passanten.

Het is één van deze foto’s die ik uiteindelijk gebruikte als inzending.

Bewerking

Het voordeel van een silhouet is dat je je geen zorgen moet maken of de focus wel exact op het oog is en of de kleur van de hond juist is.

Er hoefde niet veel bewerkt te worden aan deze foto. Ik heb de kleuren van de lucht wat versterkt en de foto werd bijgesneden.

Hieronder de voor en na foto:

onbewerkte foto
fotochallenge silhouet

Tot mijn grote vreugde haalde onze Tony zijn foto ook bij de fotochallenge silhouet de top 10.

fotochallenge silhouet top 10

De feedback

feedback fotochallenge silhouet

Dit is een prachtig spontaan moment van een hond die gewoon een hond is en rondsnuffelt! De omtrek is duidelijk en de warmte in de lucht is prachtig.

Ben je benieuwd naar de andere foto’s in de top 10? Je vindt ze in deze blog

In de blog fotochallenge detailfoto van een hond lees je het verslag van de vorige opdracht, een foto maken van een detail van een hond.

UPDATE: hieronder de uiteindelijke inzending na het bewerken van de foto volgens de gekregen feedback (het zand werd donkerder gemaakt).

fotochallenge silhouet definitief