Embark – soulsearcher

 

Opdracht 6 van de fotochallenge is soulsearcher: een foto maken waarbij de hond opkijkt naar jou en waarbij de belichting op het gezicht egaal is.
Het is een standpunt dat alle hondenbaasjes wel kennen. Je hond die vragend naar je opkijkt omdat hij een snoepje wil, graag wil dat je zijn bal weggooit of zin heeft om te gaan wandelen.

Een simpele opdracht dus. Of niet?
Voor sommige honden kan deze manier van fotograferen (een mens die gebogen staat over hem) nogal intimiderend en bedreigend overkomen).

Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat de hond zich op zijn gemak voelt en geen stresssignalen vertoont.

Zoals gewoonlijk wou ik onze Tony als model nemen.

Ik dacht eerst aan het plaatselijk basketbalveld als achtergrond. De blauwgeschilderde tegels hier vormen een mooi contrast bij zijn oranje haren.
De testfoto’s met mijn smartphone waren geen succes. Zoals je op deze foto’s kan zien, had hij wel wat last van stress (er waren op dat ogenblik ook net werken bezig vlak naast het veld waardoor hij ook wel afgeleid was).

stresssignaal hond
hond van boven gefotografeerd
hond in vogelperspectief

Tijdens een uitstapje naar zee was het plan om foto’s te maken op het strand met zijn snoet vol zand (hij graaft graag, die zandneus zou er sowieso wel komen).

fotochallenge soulsearcher

Die dag was er vrij veel zon. Omdat de belichting egaal moest zijn, wachtte ik tot er een wolk voor de zon kwam. Natuurlijk had hij op dat moment geen zand op zijn neus, maar zijn haartjes waaiden wel vrolijk in de wind.

Pas achteraf merkte ik dat er toch nog een heel verschil in belichting was tussen de linker- en rechterkant van zijn gezicht. In Lightroom kon ik het wel wat corrigeren, maar het verschil helemaal wegwerken lukte niet.

De deadline naderde en dus besloot ik een oudere foto van een andere hond te gebruiken (wel gemaakt tijdens de 6 maanden van de fotochallenge natuurlijk).
Ik vond de ernstige blik van teckel Baily wel schattig. Technisch gezien voldeed de foto volledig aan de opdracht.

De feedback:
Er waren wel enkele plekken in de achtergrond die teveel de aandacht trokken. En vooral het roze harnas zorgde ervoor dat de foto niet door de selectie geraakte.

Meestal zorg ik er voor dat de honden geen harnas aanhebben tijdens een fotoshoot maar Baily kon niet zonder. En het ganse harnas wegwerken is onbegonnen werk.

Geen selectie dus en op zoek naar een betere foto voor de definitieve beoordeling in oktober.

fotochallenge soulsearcher

Update

fotochallenge soulsearcher

Ik maakte een nieuwe foto, deze keer wel met onze Tony. Ondertussen waren er al wat bladeren van de bomen gevallen, de herstige achtergrond past wel bij hem 🙂