Empower – on the side

De opdracht van de fotochallenge zijlicht

‘Maak een foto met gericht licht dat van links of rechts komt als je naar het onderwerp kijkt. Gebruik het licht en plaats je onderwerp op een manier die flatterend is of resulteert in een dynamische of dramatische foto.’

Idee en uitvoering

Het belangrijkste voor deze opdracht was het licht. En aangezien ik liefst werk met natuurlijk licht was ik afhankelijk van de zon. Die de laatste tijd meer niet dan wel te zien was. Het was dus moeilijk om een fotoshoot in te plannen voor deze opdracht.

border collie in deuropening

Tijdens de fotoshoot met Lia voor opdracht 1 had ik al gezorgd voor een plan B.
Op het ogenblik dat de zon even te voorschijn kwam en we net een kerk passeerde, liet ik haar in de deuropening poseren.

Toen de deadline naderde en de zon afwezig bleef, besloot ik onze Tony te gebruiken als model. Die ene avond dat de zon zich af en toe liet zien, gingen we naar het park waar ik enkele foto’s nam. Maar geen van de foto’s geraakte door de selectie.

Uiteindelijk besloot ik de foto gewoon thuis te maken aan het raam. Tenslotte moest er geen zonlicht zijn, enkel een duidelijk verschil tussen de lichte kant en de donkere kant.

Ik zette onze Tony voor het grote raam en plakte stukjes worst tegen het venster zodat hij naar boven zou kijken. Hij bleef dan (meestal) enkele seconden zitten zodat ik enkele foto’s kon maken. Ik wou geen foto waar hij gewoon zat en naar buiten keek, ik wou een een foto net voor hij opsprong naar de worst.

Tony in het park

Onbewerkte foto in het park

fotochallenge zijlicht

Onbewerkte foto van een stilzittende Tony

Selectie en bewerking.

Voor onze Tony was het een leuk spelletje. Even stilzitten en dan het stukje worst van het venster pakken. En het lukte ook om enkele foto’s te maken net voor hij opspringt.

Hieronder de originele foto en mijn uiteindelijke inzending.

De foto werd rechtgezet, bijgesneden en de donkere delen werden nog wat donkerder gemaakt zodat het zijlicht meer werd benadrukt.

originele foto fotochallenge zijlicht
fotochallenge zijlicht

De feedback voor de fotochallenge zijlicht!

Hij is poseren nog niet verleerd want met zijn epressieve uitdrukking haalde hij de top 10.

De feedback deed me bijna medelijden krijgen met hem: een hondje dat zijn baasje zag weggaan die zich nog even omdraaide om te wuiven.

Maar ik kan je verzekeren, medelijden hebben is niet nodig, zijn buikje was goed gevuld na de fotosessie šŸ™‚

Ben je benieuwd naar de andere foto’s in de top 10? Je vindt ze in deze blog

De vorige opdracht was ‘along the lines‘, een foto maken met als compositietechniek leidende lijnen.