Voor wie er aan zou twijfelen, ik maak veel foto’s van onze Tony.

Fotograferen is voor mij dan ook veel meer dan gewoon foto’s maken.

1. Het versterkt de band

Onze Tony was niet direct een fan van mijn smartphone en camera. Omdraaien, weglopen, zich verstoppen, in het begin was dit meer de regel dan de uitzondering.

Ik heb hem nooit gedwongen, wel gestimuleerd met snoepjes en af en toe een stukjes ‘soccisijn’ (zijn lievelingseten).

En kijk, we zijn nu zover dat hij niet meer vlucht voor mijn camera. Het is zeker niet zo dat hij nu ineens een supermodel is, maar hij gunt me mijn pleziertje.

Foto’s nemen is dan ook iets wat we samen doen, een projectje van ons beiden.

Het is een win-win situatie, ik ben blij met de foto’s, hij met zijn soccisijntje.

 

2. Foto’s vertellen een verhaal

‘Een foto zegt meer dan 1000 woorden’. Misschien een cliché, maar er zit zeker een kern van waarheid in. En bovendien is het een universele taal die iedereen begrijpt.

Wanneer ik een foto post van een boze Tony of een sip kijkende Tony omdat hij zijn zin niet krijgt, dan zie je dat. Ik hoef daar geen verdere uitleg bij te geven, de foto spreekt voor zich.

 

3. Het geeft me rust

Als ik fotografeer, dan ben ik afgesloten van de rest van de wereld. Dan gaat het enkel om mij en mijn hond.

Zijn we op uitstap, dan geniet ik van de frisse lucht, observeer ik de omgeving, en zoek naar creatieve manieren op foto’s te maken.

Een deelneemster aan een workshop smartphonefotografie omscheef het als volgt (beter kan ik het zelf niet verwoorden):

Ik geniet nog steeds van wat ik bij jou leerde en doe het toch oh zo graag. Naast de praktijk en het technische, kan ik me nog herinneren dat jij mensen ook leert ‘kijken’. Een soft skill die te weinig mensen écht kennen en toepassen. Het vraagt openheid en in het moment zijn, het op je laten afkomen en het ontvangen, ermee werken of ook spelen en experimenteren. Ik hou van dat ‘niet hier zijn’ als ik daarmee bezig ben.

 

4. Connecteren met gelijkgestemden

Fotografie en honden brengen mensen bij elkaar, zowel offline als online.

Ben je buiten foto’s van je hond aan het maken, is er altijd wel een geïnteresseerde voorbijganger. En misschien maakt die ook foto’s van haar hond, heeft ze ook een instagramaccount en gaan jullie elkaars avonturen volgen.

Op Instagram vind je duizenden gelijkgestemden. Het is altijd leuk om elkaars foto’s te zien, van elkaar te leren en een troostend woord te zeggen als er een hondje ziek is.

 

5. Creatieve uitlaatklep

fotograferen-is-meer-dan-foto-s-maken-3

Je hond fotograferen daagt je uit om andere standpunten te proberen, om creatieve oplossingen te zoeken voor een foto die je op Instagram hebt gezien en die je ook wel eens wil proberen.

Ook bij het bewerken van je foto’s kan je zo ver gaan als je zelf wilt.

6. Ik leer onze Tony beter kennen

De beste manier om je hond te leren kennen is door hem te observeren. En dat is exact wat je doet bij het fotograferen: je observeert je hond.

Ik ken onze Tony door en door, aan de hand van zijn gedrag weet ik hoe hij zich voelt (zo wist ik ook zeker dat hij een probleem had aan zijn rug alhoewel andere mensen niets mis zagen).

 

7. Fotografie leert me letten op de kleine dingen

Als je wilt, vind je overal wel iets om te fotograferen. Fotografie leert je om beter en anders te kijken en om meer te observeren. Het licht dat door het gebladerte schijnt, een druppel op het gras, de reflectie van je hond in een plas.

Ook bij het bewerken van je foto’s, merk je soms ineens een grijs haar op je hond waarvan je niet wist dat het er was. Het herinnert je eraan hoe snel de tijd gaat en dat je van elk moment moet genieten.

 

 

8. Ik kan mezelf zijn

Ik ben zelf niet de luidruchtigste persoon. Ik geniet wel van het gezelschap van anderen maar bekijk alles eerder vanop een afstand dan dat ik ik het midden van de kring ga staan.

Ik geniet er dus ook van om alleen te zijn, samen met onze Tony.

Fotografie laat me toe me uit te drukken zoals ik wil, niemand die me zegt wat te doen of hoe ik het moet doen. Just me, my dog and my camera.

 

9. Creëer herinneringen

 

fotograferen-is-meer-dan-foto-s-maken-2

Foto’s geven je een tastbare herinnering aan een bepaalde periode (je hond als pup, de eerste dagen dat hij bij je was en amper durfde bewegen), een vakantie, een uitstap,…

Duizenden foto’s heb ik op mijn computer en in de cloud. Soms wil ik er eens grote kuis in houden, maar ik blijf het moeilijk vinden om foto’s weg te gooien.

Onze Tony is nog jong nu, maar toch weet ik dat er een tijd komt dat ik afscheid zal moeten nemen. Een verschikkelijke gedachte. Maar ik weet dat ik dan blij zal zijn met al de foto’s die ik gemaakt heb.

 

10. Iedereen kan het

Het beste nieuws is dat iedereen het kan.

Je hoeft je niet het duurste fototoestel aan te schaffen. Waarschijnlijk heb je al een ideaal camera, namelijk je smartphone.

Je hoeft ook geen jarenlange saaie cursus te volgen. In de cursus ‘Picture your dog‘ ontdek je in je eigen tempo, op een leuke manier hoe je zelf de mooiste foto’s maakt van je hond.

Zodat je geen enkel moment meer moet missen.