Huisdieren (vooral honden en katten) maken meer en meer deel uit van ons dagelijks leven. Ze leven bij ons in huis, gaan mee op vakantie, krijgen kerstcadeautjes,…

En… we vinden het geweldig om ze te fotograferen. De hashtags #dog (meer dan 200 miljoen berichten) en #cat (meer dan 160 miljoen berichten) zijn immens populair op instagram.

Een groot deel van deze foto’s wordt gemaakt met een smartphone. Want, mits enkele tips en wat oefenen, maak je hiermee ook van je huisdier mooie foto’s.

Waar en wanneer?

Altijd en overal ?. Thuis, tijdens een wandeling, op vakantie, als ze eten, slapen, spelen,…

Het grote voordeel van foto’s maken van je eigen huisdier is dat je tijd genoeg hebt om zijn/haar gedrag te observeren.

Kijkt hij/zij graag uit het raam om te zien wat er buiten gebeurd? Slapen ze stiekem in de zetel als ze denken dat je het niet ziet?

Als je hun gedrag kent, speel dan hierop in en probeer hen een houding te laten aannemen die je leuk vindt. Forceer ze echter niet in een houding of situatie die voor hen niet natuurlijk is.

Als je een portretmodus op je smartphone hebt, kan je deze gebruiken. Je creëert een onscherpe achtergrond terwijl je huisdier scherp is.

Ga op hun niveau

Waarschijnlijk ben je (veel) groter dan je hond of kat. Normaal kijken ze dus altijd naar je op.

Foto’s van bovenaf genomen zijn leuk, maar soms is het een goed idee om door je knieën te gaan zodat jullie op dezelfde ooghoogte zijn.

Zet de focus op de ogen zodat je duidelijk hun expressie kan zien.

Om hun aandacht te trekken maak je een geluid (vb. miauwen zoals een kat) of hou je een favoriet snoepje of balletje vast (of je laat iemand anders dit doen).

Of focus op de neus en deel je foto op instagram met #boopmynose. Wordt je foto geselecteerd dan deelt Boopmynose deze met zijn 488 000 volgers.

Toon de omgeving

Als je je hond van te dichtbij fotografeert met een smartphone, krijg je al snel vervorming (neus te groot in verhouding tot de rest). Leuk voor één keer, maar niet altijd het gewenste resultaat. En zoomen met de smartphone is, zoals we allemaal wel weten, te vermijden (tenzij je een smartphone hebt met een echte zoom).

Een mogelijke oplossing is om de omgeving mee op de foto te zetten.  Zorg er dan voor dat er geen storende elementen in de achtergrond zijn.

Vergeet niet te belonen

Om je hond gemotiveerd en geïnteresseerd te houden, beloon je hem/haar met een snoepje of een spelletje.

Oefenen

Een beetje oefening is nodig om tot een mooi resultaat te komen.

Maak je regelmatig foto’s van je hond dan zal deze na enige tijd niet meer reageren op je smartphone.

Het allerbelangrijkste

Zorg ervoor dat het leuk blijft, zowel voor jezelf als voor je hond.

Wil jij ook graag je smartphonefotografie naar een hoger niveau brengen? Schrijf dan in voor één van de workshops.