Honden fotograferen met je smartphone heeft zo zijn voordelen: je hoeft geen camera mee te sleuren, jouw smartphone heb je het grootste deel van je tijd gewoon op zak én het leent zich ertoe je huisdier te fotograferen op de meest spontane momenten.

In dit artikel deel ik m’n voornaamste tips om honden te fotograferen.

Huisdieren, vooral honden en katten, maken steeds meer deel uit van ons dagelijks leven. Ze leven bij ons in huis, gaan mee op vakantie, krijgen kerstcadeautjes,… En we vinden het geweldig om ze te fotograferen. De hashtags #dog (meer dan 340 miljoen berichten) en #cat (meer dan 260 miljoen berichten) zijn immens populair op Instagram.

Een groot deel van deze huisdieren wordt gefotografeerd met een smartphone. Want, mits enkele tips en wat oefenen, maak je hiermee ook van je huisdier mooie foto’s.

 

Waar en wanneer?

Altijd en overal. Eender waar en wanneer kan een goede gelegenheid zijn om jouw hond te fotograferen: thuis, tijdens een wandeling, op vakantie, als ze eten, slapen, spelen,…

Wanneer je foto’s maakt van je eigen huisdier, heb je tijd genoeg om zijn of haar gedrag te observeren. Je kiest dus zelf het ideale moment en plek uit om jouw viervoeter op beeld vast te leggen.

Kijkt hij/zij graag uit het raam om te zien wat er buiten gebeurd?
Slapen ze stiekem in de zetel als ze denken dat je het niet ziet?

Als je hun gedrag kent, speel dan hierop in en probeer hen een houding te laten aannemen die voor hen aangenaam is en die jij leuk vindt. Forceer ze dus niet in een houding of situatie die voor hen onnatuurlijk is.

Als je een portretmodus op je smartphone hebt, kan je deze gebruiken. Je creëert een onscherpe achtergrond terwijl je huisdier scherp is.

tips hondenfotografie
leren honden fotograferen
honden fotograferen met je smartphone

Ga op hun niveau

Nog een tip om je hond te fotograferen: zet je op zijn of haar niveau. Waarschijnlijk ben je (veel) groter dan je hond of kat. Normaal kijken ze dus altijd naar je op.

Foto’s van bovenaf genomen zijn leuk maar soms is het een goed idee om door je knieën te gaan zodat jullie op dezelfde ooghoogte zijn.

Zet de focus op de ogen zodat je duidelijk hun expressie kan zien.

Om hun aandacht te trekken maak je een geluid (vb. miauwen zoals een kat) of hou je een favoriet snoepje of balletje vast (of je laat iemand anders dit doen).

Of focus op de neus en deel je foto op Instagram met #boopmynose.

tips honden fotograferen
leren honden fotograferen
detailfoto hond

 

Toon de omgeving

Als je je hond van te dichtbij fotografeert met een smartphone, krijg je al snel vervorming (neus te groot in verhouding tot de rest). Leuk voor één keer, maar niet altijd het gewenste resultaat. En zoomen met de smartphone is, zoals we allemaal wel weten, te vermijden (tenzij je een smartphone hebt met een echte zoom).

Een mogelijke oplossing is om de omgeving mee op de foto te zetten.  Zorg er dan voor dat er geen storende elementen in de achtergrond zijn.

smartphonefoto hond
meer weten over hondenfotografie
tips smartphonefotografie

 

Beloon je hond

Denk eraan om je hond te belonen. Zo houd je jouw huisdier gemotiveerd en geïnteresseerd. Je kan jouw hond belonen met een snoepje of speeltje.

 

Oefening baart kunst

Een beetje oefening is nodig om tot een mooi resultaat te komen.

Maak je regelmatig foto’s van je hond dan zal deze na enige tijd niet meer reageren op je smartphone. Zo krijg je de kans om op erg natuurlijke wijze het dagelijkse leven van je hond te fotograferen.

honden fotograferen met je smartphone

Fun for everyone

leren honden fotograferen

Zorg ervoor dat het leuk blijft, zowel voor jezelf als voor je hond.

Wil je graag professionele foto’s van je hond? Een prachtige, blijvende herinnering aan je troue vriend?

Dan is een fotoshoot de oplossing. Een fotosessie gebeurt steeds op het ritme van je hond, met aandacht voor het welzijn en respect voor zijn of haar hond-zijn.

Wil je graag meer weten, boek dan alvast een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek.