Mooie hondenfoto’s maken in je eigen huis en tuin

Als hondenfotograaf kijk ik ook wel eens afgunstig naar foto’s van honden op exotische locaties: weerkaatst in een prachtig bergmeer, tegen een spectaculaire rotswand of op een tropisch strand bij zonsondergang.

Maar je hoeft helemaal niet ver te reizen voor mooie foto’s van je hond. Gewoon in je eigen vertrouwde omgeving kun je ook geweldige resultaten bereiken. Huis-, tuin- en keukenfotografie is perfect voor het vastleggen van de mooiste herinneringen.

Waarom Thuis Foto’s Maken van je Hond?

Je verwacht het misschien niet , maar thuis je hond fotograferen heeft ook zo zijn voordelen.

  • Comfort voor je Hond: Thuis is je hond op zijn gemak en gedraagt hij zich natuurlijker, wat resulteert in authentieke foto’s.
  • Altijd Beschikbaar: Je hebt altijd toegang tot je huis en tuin, waardoor je op elk moment foto’s kunt maken zonder te hoeven reizen.
  • Kostenefficiënt: Het besparen van reiskosten en tijd maakt thuis fotograferen een budgetvriendelijke optie.
  • Documenteer Herinneringen: Door regelmatig foto’s te maken, kun je de groei en veranderingen van je hond en je omgeving vastleggen, wat waardevolle herinneringen oplevert.
  • Creatieve Vrijheid: Je kunt experimenteren met verschillende hoeken, lichtinval en achtergronden zonder tijdsdruk of andere beperkingen.

Mijn ervaringen met thuis fotograferen

In ons huis in Silenrieux heb ik tijdens de renovatiewerken al heel wat foto’s gemaakt. Soms met mijn professionele camera, maar die heb ik niet altijd bij de hand. Wegens het vele ronddwarrelende stof blijft die veilig in mijn cameratas. Meestal gebruik ik mijn smartphone.

In de loop van de maanden heb ik een mooie verzameling foto’s opgebouwd die ook de evolutie van de werkzaamheden laat zien. Dit zijn waardevolle herinneringen voor later. Hieronder een selectie van mijn favoriete foto’s gemaakt in huis en de tuin:

hondenfotografie thuis

Een middagpauze tijdens één van onze eerste bezoeken. De kamer is nog leeg, de oude gordijnen hangen er nog en de ramen zijn nog niet vervangen. We hebben een doek op de vensterbank gelegd omdat het binnen regent.

Onze Tony bedelt zoals gewoonlijk.

hond in zonlicht

Voorjaar. De zon schijnt. Het behangpapier is in deze kamer al van de muren. De ramen zijn nog niet vervangen, vandaar de ruiten in de schaduw.

Het is een spontane foto met mijn smartphone. Toevallig lag het matje daar en ging onze Tony er op liggen.

Ik wou een remake doen met mijn fototoestel de week daarna, maar het licht was toen al helemaal anders.

hond in serre

In de oude serre. Het is nog winter, enkele maanden later is deze foto niet meer mogelijk wegens uitbundige plantengroei.

Deze foto was gepland en is gemaakt met mijn fototoestel.

Ik wist dat onze Tony regelmatig een kijkje ging nemen in de serre en heb hem toen met snoepjes gelokt naar de plek waar het glas ontbreekt.

hond slapend voor raam

Lente. Er is al meer groen buiten en we hebben nieuwe ramen. Het is dus zeker al april. Ook hier is het behang van de muren.

Onze Tony slaapt op een stelling. Die stond daar voor mij, maar ik dacht dat hij het wel leuk zou vinden om uit het raam te kunnen kijken, dus had ik er een matje op gelegd.

Ondertussen heeft hij een ander, definitief, lievelingsplekje gevonden.

honden thuis fotograferen

Lente. De planten voor het huis groeien snel. Ik ben ze een beetje aan het inkorten terwijl onze Tony vanop het terras de buurt in ‘t oog houden.

Het terras is één van zijn lievelingsplekken buiten.

Tips voor het Maken van Mooie Hondenfoto’s Thuis

  • Gebruik Natuurlijk Licht: Fotografeer bij ramen of in de tuin voor het beste licht. Vermijd harde schaduwen door te fotograferen tijdens de gouden uren (ochtend en namiddag) of bij bewolkt weer.
  • Houd het Eenvoudig: Een rustige achtergrond zorgt ervoor dat je hond de ster van de foto is.
  • Wees Geduldig: Laat je hond wennen aan de camera en neem de tijd om zijn natuurlijke gedrag vast te leggen.
  • Speel met Hoeken en Perspectieven: Probeer foto’s te maken vanuit verschillende hoeken en hoogtes om interessante en dynamische beelden te creëren.

Fotograferen in je eigen huis en tuin biedt talloze mogelijkheden om prachtige foto’s van je hond te maken zonder de noodzaak om naar exotische bestemmingen te reizen. Het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van het proces!

Ga je wel op vakantie? Lees  dan de tips over honden fotograferen op vakantie