rJPEG of RAW?

De camera’s van onze smartphones worden alsmaar beter. De tijd dat je enkel kon ‘richten en klikken’ is al lang voorbij. Zelf kan je heel wat keuzes maken. Zo is het ook mogelijk om te kiezen of je in JPEG of RAW fotografeert, wat vroeger enkel voorbehouden was aan de reflexcamera’s.

Wat is dat eigenlijk een RAW-bestand?

Zoals het woord zegt, is het een ‘ruwe’ opname van je foto. De foto zoals je smartphone die maakt zonder enige bewerking, waar alle informatie nog aanwezig is.

Waarom zou je in RAW fotograferen?

Wanneer je niet in RAW fotografeert, zal je toestel telkens je een foto maakt, deze razendsnel omzetten naar een JPEG-bestand (dit is dus de foto zoals we die op ons scherm zien).

Je merkt hier niets van maar je toestel bewerkt je foto dus al een beetje. Kleurverzadiging, contrast, verscherping, …. worden aangepast.

Hoe je foto wordt bewerkt, bepaalt de fabrikant van je toestel. Daarom is er soms een verschil in kleur en contrast naargelang het merk van je toestel.

Eenmaal omgezet naar JPEG blijft er nog maar beperkte informatie over.

Als de lucht op een foto bijvoorbeeld is uitgebrand (helemaal wit, zonder detail) dan krijg je hier in een JPEG-bestand geen wolken meer in. Met een RAW-bestand kan dit nog wel lukken.

smartphonefotografie

Foto 1: de foto zoals ze getoond wordt op het scherm. Het toestel heeft de RAW-foto zo goed als mogelijk proberen te bewerken.

Foto 2: de RAW foto zoals we ze zien in een foto-bewerkingsapp. Dus zonder enige bewerking.

Foto 3: bewerkt als JPEG

Foto 4: bewerkt als RAW

Wil je dus de volledige omzetting in de hand hebben, dan moet je in RAW fotograferen.

Welke smartphone heb je hiervoor nodig?

Tegenwoordig is het met elke smartphone mogelijk om in RAW te fotograferen.

Met een iPhone is het echter niet mogelijk RAW-foto’s te maken met de standaard camera-app. Hiervoor heb je een externe app nodig die je download van de app store. De camera van Lightroom (een foto-bewerkings app) geeft je de mogelijkheid gratis RAW-foto’s te maken.

Betalende apps voor iPhones zijn onder andere Camera+ en Procam.

Bij de meeste androïdtoestellen is de mogelijkheid om in RAW te fotograferen wel aanwezig in de standaard camera app.

Zijn er ook nadelen?

Ja, toch wel.

  • RAW-bestanden zijn groter en nemen dus meer ruimte in op je toestel.
  • Als je smartphone 2 camera’s heeft, kun je in RAW maar één van de twee gebruiken. Een onscherpe achtergrond creëren met de portret-modus lukt niet.
  • De burst-modus kan je niet gebruiken.

Bewerken van RAW-foto’s

Verschillende foto-bewerkings app’s ondersteunen RAW-bestanden. Je kan ze onder andere bewerken in Snapseed.

Snapseed herkent een RAW-bestand en opent deze in de tool ‘ontwikkelen’ (develop). Deze tool is enkel aanwezig als je werkt met RAW-bestanden.
Bij het eerste icoontje ‘aanpassen’ (adjust) zien we verschillende bewerkingen die we ook terugvinden bij de tool ‘afstellen’ (tune image).

Wat is dan het verschil tussen beide?

‘ontwikkelen’ werkt op het RAW-bestand, ‘afstellen’ op de JPEG-versie.

In bepaalde omstandigheden is het mogelijk om meer informatie terug te halen uit een RAW-bestand (denk aan de wolkenlucht van daarnet).

In dit voorbeeld (klik op de foto hieronder voor het filmpje) fotografeerde ik een wit beeldje tegen een witte achtergrond (De rug werd opzettelijk overbelicht).

smartphonefotografie

 

Door de hooglichten (highlights) te verlagen in de tool ‘ontwikkelen’, haal je de informatie terug uit de uitgebrande delen.

Sluit je nu de tool zonder de wijzigingen op te slaan (kruisje linksonder), dan heb je toegang tot alle andere tools van Snapseed. Er is een extra icoontje bijgekomen voor de tool ‘ontwikkelen’. Je kan hier dus altijd naar terugkeren.

Open je nu de tool ‘afstellen’ en verlaag je hier de hooglichten, dan zie je dat de foto wel donkerder wordt in zijn geheel, maar de informatie blijft weg.

Conclusie

Soms loont het wel om in RAW te fotograferen.

Moest je het je afvragen, zelf fotografeer ik zelden in RAW met mijn smartphone. Mijn iPhone doet meestal wel wat ik ervan verwacht 😊