Foto’s bewerken met een preset of filter, doen of niet?
Filters en presets (in het Nederlands voorinstellingen) worden veel gebruikt om je foto’s te pimpen.
Waarschijnlijk heb je zelf ook al wel eens een filter van Instagram over je foto gegooid. En misschien kocht je een preset voor Lightroom.
Filters en presets zijn bewerkingen die in één klik een foto een heel ander uitzicht geven. Of dit altijd een verbetering is, laat ik hier even in het midden 🙂
Op het effect van deze filters heb je weinig controle, je kan enkel de sterkte aanpassen.
Het verschil tussen een preset en een filter
1. Een preset is aanpasbaar.
Gebruik je een filter (zoals die van Instagram), dan kan je enkel de sterkte aanpassen, dus de filter in meer of mindere mate toepassen. Welke bewerkingen er allemaal in de filter zitten, weet je niet.
Een preset is het resultaat van verschillende bewerkingen, die je elk afzonderlijk achteraf nog kan aanpassen. Je hebt dus veel meer controle over een preset.
2. Een preset is uniek
Je maakt je presets zelf of je koopt ze aan. Maar zelfs een aangekochte preset kan je gemakkelijk een persoonlijke touch geven waardoor je foto’s onderscheiden worden van die van anderen die dezelfde preset gebruiken.
Gebruik je een IG filter, tja, hoeveel anderen gebruiken die ook?
Er zijn ook populaire apps die gespecialiseerd zijn in filters (VSCO) maar ook die worden door een groot aantal mensen gebruikt.
3. Een preset zorgt voor een eigen stijl
Door een preset te gebruiken, zorg je voor meer consistentie in je foto’s. Je zorgt er voor dat je foto’s dezelfde ‘look’ krijgen en creëert zo je eigen stijl (dit is één van de redenen waarom je je foto’s bewerkt).
Pas je een filter toe op foto’s met verschillende belichting, dan zal het resultaat telkens anders zijn.
Gebruik je een preset, dan kan je elke bewerking van die preset nog afzonderlijk aanpassen en er zo voor zorgen dat het eindresultaat voor alle foto’s gelijkaardig is.
Wanneer gebruik je een filter?
Voor foto’s die je in je stories (verhalen) op Instagram zet. Die foto’s blijven maar 24 uur zichtbaar en zijn dus niet zo belangrijk.Een filter is dan een goede oplossing.
Wanneer je onderweg bent en snel een foto wil posten op social media.
Wanneer gebruik je een preset?
Als je een groot aantal foto’s snel wil bewerken. Met één klik pas je een aantal bewerkingen toe op je foto’s. Je hoeft dus niet elke keer alle schuivertjes uit te proberen.
Als je wil dat al je foto’s dezelfde ‘look’ krijgen. Als we op vakantie zijn bijvoorbeeld maak ik een preset die ik voor alle vakantiefoto’s gebruik. Dat bespaart me veel tijd bij het bewerken.
originele foto
foto bewerkt met een preset in Snapseed
Een preset is geen wondermiddel
In tegenstelling tot wat je leest in sommige advertenties zijn presets geen wondermiddel. Het is een reeks bewerkingen die gemaakt zijn vertrekkende van één foto.
Zijn jouw foto’s gemaakt in heel andere lichtomstandigheden, dan zal het resultaat helemaal anders zijn.
Voor onze vakantiefoto’s zal de preset een ander resultaat geven naargelang het zonnig of bewolkt is. Is het resultaat niet wat ik wil, dan pas ik één of meerdere bewerkingen per foto aan.
Het is dus handig om toch een basis van fotobewerking te kennen, zodat je weet wat je preset juist doet, je de bewerkingen in de preset kan aanpassen en eventueel extra bewerkingen kan toevoegen.
In het gratis e-book ‘Start to edit your dog’ vind je een hulpgids voor fotobewerking en een handige checklist.