De ratio of beeldverhouding van een foto

Je hebt er misschien al over gehoord, de aspect ratio of beeldverhouding van een foto.

Maar wat is dat nu juist?

Wel, de ratio is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van je foto en wordt weergegeven als ‘breedte : hoogte’.

 

Aspect ratio 3:2

ratio of beeldverhouding van een foto

Camera’s hebben standaard een ratio van 3:2. Dat wil zeggen dat je fotoprint bijvoorbeeld 30 cm breed is en 20 cm hoog of 15 cm breed en 10 cm hoog.

Maak je een vertikale foto dan zal men de ratio aanduiden als 2:3. De breedte wordt dus altijd eerst vermeld.

Ratio 3:2 is de oorspronkelijke beeldverhouding van een 35 mm camera (negatieven zijn 36 x 24 mm) en geldt nog steeds als de standaard. Veel kaders en passe-partouts zijn nog altijd gemaakt voor deze ratio.

 

Aspect ratio 4:3

ratio of beeldverhouding smartphone foto

Smartphones hebben standaard een andere beeldverhouding, nl 4:3.

Deze foto’s zijn dus iets minder rechthoeking dan deze van een camera. Je foto zal dan bijvoorbeeld 30 cm breed en 22,5 cm hoog zijn of 15 cm breed en 11 cm hoog.

Laat je je smartphonefoto’s printen in een fotolabo dan kan je kiezen tussen de originele beeldverhouding (4:3) of de standaard beeldverhouding (3:2).

In het laatste geval zal er een stukje van je foto worden afgesneden. Let er dan op dat er geen belangrijke informatie van je foto wordt verwijderd.

Een ander veelgebruikte ratio is 1:1, een vierkante foto.

Hieronder een overzicht van de meest gebruikte ratio’s om je foto’s te laten printen.

veel gebruikte ratio's voor foto's

Invloed  van ratio op compositie

De beeldverhouding zal een invloed hebben op de compositie.

Door de ratio te veranderen, bijvoorbeeld door een rechthoekige foto bij te snijden naar een vierkant, kunnen belangrijke compositie-elementen zoals leidende lijnen of negatieve ruimte verloren gaan.

Voor de foto hieronder is het geen goed idee om bij te snijden naar een vierkant. De negatieve ruimte verdwijnt, de hond lijkt opgesloten in een te kleine ruimte.

foto ratio 3:2

originele foto met ratio 3:2

foto ratio 1:1

bijgesneden naar ratio 1:1

Heb je een portret van je hond waarbij die recht in de camera kijkt? Dan is bijsnijden naar een vierkant meestal wel mogelijk.

foto met beeldverhouding 3:2

originele foto met ratio 3:2

foto beeldverhouding 1:1

ratio 1:1 kan hier wel

In pricipe kan je je foto bijsnijden naar elke gewenste ratio. Wees ervan bewust dat ongewone ratio’s niet altijd de beste keuze zijn en je foto’s niet altijd tot hun recht laten komen.

Een panorama kan wel een goede keuze zijn om je hond in een landschap te tonen. Voor de fotochallenge ‘dogscapes’ heb ik bewust voor een panorama gekozen.

fotochallenge dogscape

Je foto’s printen na een fotoshoot

Na een fotoshoot worden je foto’s in ratio 3:2 (de verhouding waarin ze zijn gemaakt) in je online fotogalerij gezet. Bestel je fotoprints, dan is het mogelijk de foto’s bij te snijden naar een vierkant. Wees hier voorzichtig mee en hou rekening met de compositie.

Bij twijfel neem je best even contact met me op om te kijken wat de beste optie is. Ook wanneer je een afwijkende beeldverhouding, vb. een panorama, wilt, is het beter om vooraf even te overleggen.

 

Opmerking:

De ratio is niet hetzelfde als het formaat van je foto.

Foto’s met dezelfde ratio kunnen verschillende formaten hebben. Foto’s in formaat 15 x 10 cm, 30 x 20 cm en 60 x 40 cm hebben allemaal ratio 3:2

Boek je een fotoshoot voor je hond, dan is het altijd mogelijk gratis bijkomend advies te bekomen over de ratio en formaten van je fotoprints.

Waar je op let als je je foto’s aan je muur hangt, vind je in de blog ‘een galerijwand maken met foto’s’