Het is een vraag die ik regelmatig krijg: welke smartphone koop ik best om mee te fotograferen?

Nu ben ik niet echt een techneut en ken ik niet alle smartphones.  Maar ik lees natuurlijk wel regelmatig reviews en ik kan je dus wel een lijstje geven waar je op kan letten bij de aankoop van een smartphone met camera.

1. iPhone of Android?

Waarschijnlijk zal je je smartphone niet enkel gebruiken om foto’s te maken. Zelf gebruik ik die ook om te telefoneren, berichten te sturen, social media te checken, rekeningen te betalen, treinticket te kopen, afspraken te noteren,…

Kies dus een toestel waar je graag mee werkt. Voor mij is dat een iPhone.

Kijk je enkel naar de camera, dan moet een androidtoestel zeker niet onderdoen voor een iPhone.

Je hebt goedkopere modellen, keuze tussen verschillende merken en de camera’s hebben meer instelmogelijkheden.

iPhones zijn voor mij gebruiksvriendelijker maar simpeler. Je hebt maar keuze uit enkele modellen en je kan er minder zelf aan instellen.

 

2. Beeldstabilistatie

Beeldstabilisatie compenseert je eigen trillingen of bewegingen als je filmt of fotografeert (wat niet wil zeggen dat je je toestel niet stil moet houden als je een foto maakt :-))

Het is dus een must voor fotografen.

Bij de meeste smartphones is dit wel aanwezig.

Toch opletten, want bij sommige goedkopere smartphones ontbreekt dit.

 

 

3. Megapixels

Bij elke nieuw model gaat het aantal megapixels de hoogte in.

Nochtans bepaalt het aantal megapixels  niet de kwaliteit van je foto.

Die wordt bepaald door de grootte van de sensor, de kwaliteit van de lens en de software die de informatie omzet in de foto.

De megapixels bepalen enkel hoe groot je je foto kan printen. Heeft je camera weinig megapixels, dan zie je afzonderlijke puntjes (pixels) als je je foto groot print.

Ondertussen zijn er al smartphones op de markt met maar liefst 108 MP (voor de standaardlens). Deze foto’s nemen meer plaats in op je toestel of  geheugenkaart maar zijn niet noodzakelijk van betere kwaliteit.

Met een smartphone van 12 MP (wat de meeste smartphones wel hebben) maak je gemakkelijk prints van 90 x 60 cm (zelf al uitgetest).

4. Opslagcapaciteit

Bewaar je je foto’s ergens in de cloud (iCloud of Google foto’s), dan heb je eigenlijk geen groot geheugen nodig.

Ben je niet verbonden met de cloud, zorg dan voor voldoende opslagcapaciteit.

Bij androidtoestellen is het geheugen meestal uitbreidbaar met een micro SD-card (opgelet, bij Huawei is dit een Huawei Nano Memory Cardslot), bij apple kan je de opslagcapaciteit niet uitbreiden.

 

5. Wat wil je fotograferen?

De meeste smartphones hebben tegenwoordig meer dan één lens.

De 2de lens kan een telelens zijn of een wide angle.

Wide angle wil zeggen dat je er meer mee op de foto kan zetten dan met je standaardlens. Deze lens is vooral geschikt voor landschappen en stadsgezichten.

Om honden te fotograferen verkies ik zelf een telelens. Mijn iPhone XS heeft een telelens 2x, wat voldoende is om enige afstand te kunnen nemen en de vervorming die je krijgt als je te kortbij fotografeert met de standaardlens te vermijden.

Laat je niet misleiden door de digitale zoom. Dit is geen echte optische zoom, maar een uitvergroting van de pixels waardoor de kwaliteit van je foto’s snel achteruit zal gaan.

Hou er ook rekening mee dat deze exta lenzen minder lichtsterk zijn dan de standaardlenzen (en dus minder goed presteren bij weinig licht).

Fotografeer je graag alles, dan kan je kiezen voor een toestel dat zowel een wide angle als een telelens heeft.

voorbeelden zijn:

Huawei P30pro

iPhone 11 Pro en iPhone 12 pro (opgelet: de gewone iPhone 12 heeft enkel een wide angle, geen telelens).

Samsung Galaxy S20

Sony Xperia 1 II

 

 

6. Grootte

Wanneer ik mijn iPhone4 nog eens vastneem, dan valt het op hoe klein die is in vergelijking met de toestellen van nu.

Een groot beeldscherm is aangenaam om naar je foto’s te kijken en gemakkelijker om je foto’s te bewerken.

Maar misschien verkies je een kleiner exemplaar dat gemakkelijk past in je broekzak en dat je gemakkelijk met één hand kan bedienen?

De iPhone SE bijvoorbeeld is een kleinere smartphone met slechts één lens maar de kwaliteit moet zeker niet onderdoen voor deze van de iPhone 11. De prijs is ook een pak goedkoper dan van de andere iPhones.

welke smartphone met camera kiezen

7. nachtfotografie

Wat vroeger bijna onmogelijk was met een smartphone, is dankzij de nachtfunctie op de recente toestellen wel mogelijk: foto’s maken bij weinig licht. En het werkt verbazend goed.

Om honden te fotograferen is het minder geschikt, tenzij je hond ligt te slapen.

 

7. Allerlaatste model

Laat je hoofd niet op hol brengen door de reclame over de allernieuwste modellen. Een smartphone die vorig jaar goed presteerde, zal dit nu ook doen en is een pak goedkoper.

De laatste Huawei’s (P40 pro en Mate 40) blijken heel goed maar ze hebben omwille van de boycot geen google-certificering. Ze hebben dus geen Google Play store en ook geen apps zoals Google maps, Gmail en Youtube.

Bij de oudere modellen is dit (voorlopig) nog geen probleem. Zelf heb ik als 2de toestel een Huawei p30 pro, waarmee je ook prachtige foto’s maakt. De kostprijs is rond de 500 euro

Goedkoper zijn de toestellen van de Samsung A-reeks (hoe hoger het getal na de A, hoe beter de smartphone). De camera’s zijn minder goed dan die van de topmodellen maar je maakt er zeker ook mooie foto’s mee. Ze hebben wel geen nachtfunctie en geen telelens.

 

Download hier het handige checklijstje om je te helpen bij de aankoop van je nieuwe smartphone.

Nog een laatste opmerking:

Laat een oudere smartphone je er niet van weerhouden foto’s te maken van je hond.

Tenslotte gaat het om de herinneringen en ook met een oudere smartphone kan je mooie foto’s maken. Tenslotte ben jij de fotograaf, niet je camera.

Je moet enkel weten hoe je het het beste resultaat krijgt. En dat ontdek je in de cursus ‘Picture your dog’