Tot enkele weken geleden had ik  nog nooit van dit ophangsysteem gehoord, nu hangt er al ééntje in de woonkamer.

Na een beetje googelen was mijn nieuwsgierigheid gewekt en heb ik onmiddellijk 2 prints besteld, één in kleur en één in zwart-wit.

Je kent Xpozer nog niet? Het is een systeem waarbij foto’s worden afgeprint op een soort folie. Er is een lichtgewicht ophangsysteem bij. Ben je de foto moe, dan kan je gewoon een andere foto ophangen.

Ik bestelde:
– Één kleurenfoto 40 x 60 met ophangsysteem (45,95 euro)
– Één zwart-wit foto 40 x 60 zonder ophangsysteem (19,95 euro)

De communicatie was uitstekend. Telkens er een stap in het proces was afgehandeld werd er een mail gestuurd. En reeds na één dag (volgens de website zou het 4 dagen duren) kwam het mailtje: ‘allez…het is vertrokken’.

De volgende dag werden er 2 driehoekige dozen aan huis geleverd.

En het zijn de details die het afmaken: als je de doos opent, zie je de tekst ‘Smile, here is your Xpozer’ In één van de dozen zat er een drinkbus met het opschrift ‘ik lust je RAW’ (RAW is zoals JPEG een foto-formaat).

Het ophangsysteem was gemakkelijk in elkaar te zetten. Er zijn ook 2 clips bij zodat je de print ook kan ophangen aan een railsysteem.

Beide foto’s waren superscherp. Bij de zwart-wit foto miste ik wel wat diepte in het zwart, wat logisch is gezien het niet op echt papier geprint wordt.

Xpozer promoot zichzelf als de ‘framechanger’. Wanneer je één frame hebt, kan je telkens een andere foto ophangen. Natuurlijk kan je dit ook met een gewone kader. Even van de muur halen, foto eruit en nieuwe foto erin.

Wat zijn dan volgens mij de voordelen van Xpozer?
– De foto is ontspiegeld. Je hebt dus nooit last van lichtinval reflectie.
– Door het systeem hangt de foto een beetje van de muur af. Dat geeft een schaduweffect, wat ik persoonlijk wel mooi vind.
– in vergelijking met een degelijke kader met ontspiegeld glas is het een goedkoop systeem
– Het ophangsysteem is superlicht. Je moet maar één gaatje boren om je vergroting op te hangen. Zelfs mij is het gelukt ?

Conclusie: als je van een strakke, moderne look houdt, vind ik Xpozer zeker het proberen waard voor kleurenfoto’s. Voor zwart-wit foto’s zou ik het persoonlijk niet gebruiken (op hun website vind ik trouwens enkel kleurenfoto’s als voorbeeld).

Op de website van Xpozer vind je meer info (je kan bovenaan kiezen voor Nederlands ipv Engels): website Xpozer